Gluténmentesen, Egészségesen!
              Gluténmentesen, Egészségesen!

Endometriózis

Mi is az az endometriózis?

 

Az endometriózis egy jóindulatú nőgyógyászati betegség. A menstruáció során méhnyálkahártya-szigetek, sejtek a petevezetőn keresztül kikerülnek a hasüregbe, majd ott megtelepszenek, szaporodnak, valamit reagálnak a női szervezet havi ciklikus hormonális hatásaira. A betegség lefolyása általában krónikus és periódikusan visszatér. Tulajdonképpen arról van szó, hogy jóindulatú méhnyálkahártya szövetek vannak rossz helyen megtapadva, vagyis a hasüreg különböző helyein, és a női szervezet hormonális hatásaira ugyanúgy reagálnak mint a méh nyálkahártyája. Vagyis egyszerűen kimondva véreznek. Mivel a vér nem tud kifolyni, ezért ciszták képződnek. Egy másik következménye a szövetek rossz helyen való növekedésének egy gyulladásos folyamat, ami miatt hegesedések és összenövések keletkeznek a hasüregben. Roncsolja a petefészkeket, petevezetőket. Megtelepedhet akár rekeszizmon, hasfalon, húgyhólyagon, hüvelyben, petefészekben, méhizomzatban, a méh tartószalagain a beleken. Tulajdonképpen az összes hasi szerven. Ritkább esetekben máshol is megtelepedhet, mint például a köldökben vagy egy császármetszés hegében is. Janos Garai és munkatársai elemzése szerint az endometriózis nagy rokonságot mutat a rákkal: idegen szövet, amely áttéteket képez és osztódik. Az endometriózis komoly kockázatot jelent a rákokra, különösen a petefészek rákra.

 

A méhnyálkahártya méhből való kikerülésének okai egyelőre nem teljesen tisztázottak, de maga az endometriózis egy ösztrogén túltengésből, azaz ösztrogén dominanciából eredő betegség, vagyis felborult hormonháztartásról beszélünk. 

 

Az endometriózis egy viszonylag ismeretlen betegség, holott becslések szerint a nemileg érett nőknek az 5-15%-át érinti. Ha ezt az adatot összevetjük azzal, hogy jelenleg Magyarországon becslések szerint a lakosság kb. 7%-a cukorbeteg, akkor értjük meg igazán, hogy az endometriózis mennyi nőt érint.

 

A mai napig gyakran nagyon sok időbe telik, mire panaszok esetén az érintettek eljutnak az endometriózis felismeréséig, diagnosztizálásáig. Az első panaszoktól kezdve a diagnosztizálásáig átlagosan 4-7 év telik el, de esetenként néha több mint 10 év is eltelhet. 

 

Az endometriózis jóindulatú betegség, de az orvostudomány mai állása szerint, nem, vagy alig gyógyítható. A betegség gyakran már az első menstruációs ciklussal egyidejűleg megjelenik és általában – sajnos nem minden esetben – a változó korig tart, de előfordul, hogy a változó kor után továbbra is fennáll. Könnyebb és nehezebb lefolyású endometriózist különböztethetünk meg, és vannak a betegségnek aktív és inaktív szakaszai is. Sok arca van az endometriózisnak, ami azt jelenti, hogy számos olyan nő van, aki teljesen tünetmentesen él együtt a betegséggel. Sokszor a gyermekáldás elmaradása az első tünet a betegség fennállására.

 

 

Endometriózis tünetei

 
 • Erős vagy kimondottan erős menstruációs fájdalmak, amik a gyógyszeres fájdalomcsillapításra nem reagálnak.
 • Derékfájdalmak, amelyek gyakran a lábakba is kisugároznak a menstruáció előtt és alatt.
 • Csípő-, derék-, hasfájdalmak.
 • Nemi élet közben fellépő fájdalmak.
 • Fájdalmas nőgyógyászati vizsgálat.
 • Fájdalmas peteérés a ciklus közepén.
 • Keringési zavarok összefüggésben a menstruációval, akár ájulás.
 • Erős és rendszertelen vérzések.
 • Hólyag-, bélgörcsök, vizelet- és székletürítési fájdalmak. Fájdalmak bélmozgásoknál, pl. étkezés közben.
 • Ciklikus vérzések a hólyagból, vagy a végbélből.
 • Be nem teljesült gyermekáldás.
 • Megnövekedett fertőzésveszély, főleg a menstruáció alatt.
 • Fáradtság, kimerültség.
 • Túlzott allergiás reakciók és immunrendszer reakciók.
 • Csökkent munkaképesség.

 

 

Ezek a tünetek jelentős életminőség romlást okoznak az ember életében, ami akár napokig tartó teljes munka- és mozgásképtelenséget jelent, a fájdalmak gyakran az ájulásig fokozódnak. Nagyon sok érintett nő a betegség miatt elveszti a munkáját, valamint a párkapcsolatra is komoly teher nehezedik ezáltal.

 

 

Az endometriózis okozta elváltozások, amiket egy nőgyógyász megállapíthat

 

 • Látható endometriózis-szigetek pl. a hüvelyben.
 • Tapintható csomók, heges keményedések.
 • Fájdalmas szövet elváltozások, duzzadások.
 • A szervek méret és helyzetváltozása.
 • Endometriózisos ciszták.

 

Ha a nőgyógyászunk hasonló tüneteket észlel nálunk, akkor mindenképpen ésszerű elbeszélgetni vele az endometriózis lehetőségéről. Ne hagyatkozzunk egy orvos véleményére, mindenképpen keressünk fel több orvost!

 

 

Diagnózis felállítása

 

 • Alapos kikérdezés a szimptómákról, tünetekről és az általános egészségi állapotról.

 • Gondos, alapos nőgyógyászati vizsgálat, tapintással és ultrahangvizsgálattal.

 • A tapintásos vizsgálatnál fontos a végbél és a méh mögötti terület (Douglas üreg) vizsgálata valamint a méh tartószalagjainak vizsgálata, holott endometriózisnál ezek a vizsgálatok igen kellemetlenek és fájdalmasak lehetnek.

 • Hastükrözés (laparoszkópia) és egyúttal szövetminta vétele (biopszia). Sajnos a pontos diagnózis felállítására még mindig az egyedüli lehetőség a műtéti eljárás. A endometriózis-szigetek pontos méretét, elhelyezkedését, súlyosságát teljesen pontosan csak műtéti úton lehet megállapítani.

 • A szimptómáktól függően sokszor érdemes más eljárásokkal egyéb vizsgálatokat is végezni, pl. hólyag- és béltükrözést, speciális bél-ultrahangot vagy más képalkotó eljárásos vizsgálatokat.

 

Endometriózis és párkapcsolat

 

Az együttélés egy endometriózisban szenvedő nővel sokszor nem egyszerű. Nem csak a sikertelen gyermekvállalás terhe nehezedik a partnerre, hanem a nő önmaga is kevésbé terhelhető mind lelkileg, mind fizikailag. A nemi élet a nőnek sokszor fájdalommal jár, ezáltal a szexualitást nem tudja ellazulva megélni,  így a kapcsolat egy komoly próbát él meg. Tehát nem csak az érintett nő szenved ettől a betegségtől és hatásaitól, hanem annak hozzátartozói és családja is. Az állandó, vagy állandóan visszatérő lelki és fizikai terhelés, a fájdalmak és a félelem a betegség lökésszerű felerősödésétől mindkét féltől nagy odafigyelést és egy pozitív hozzáállást kíván meg.


Egy férj szavai: "A betegség a kapcsolatunkat néha kemény próba elé állította. Nem tudom a fájdalmait átvenni tőle, de megtanultam a fájdalmai alatt őt végig kísérni." Torsten S., 28 éves

 

 

Endometriózis okai

 

Az endometriózis okai a mai napig „hivatalosan” tisztázatlanok, mégis vannak olyan eredmények, amelyekre támaszkodva kijelenthetjük, hogy egyértelműen egy ösztrogén túltengésből, vagyis ösztrogén dominanciából eredő betegségről beszélünk. Minél magasabb valakiben a szabad ösztrogén szintje annál aktívabb az endometriózis. A hormonháztartás felborulásának több oka lehet.

 

Ennek egyik oka az elmaradt peteérés:

Peteérés nélküli hónapban, sárgatest hiányában, progeszteron (sárgatesthormon) sem termelődik. Ez a hormonháztartás egyensúlytalanságához vezet, így az ösztrogének túlsúlyba kerülnek a szervezetben. A méhnyálkahártya a női menstruációs ciklus első felében épül fel. A szervezet egyoldalú ösztrogén terhelése miatt a méhnyálkahártya kórosan megvastagszik, a havivérzés ezáltal bőségesebb, alvadékosabb lesz. Valószínűleg ez ad lehetőséget arra, hogy méhnyálkahártya kikerüljön a hasüregbe a petevezetékeken keresztül és ott szaporodásnak induljon.

 

Pozitív energia bevitel:

Egy másik ok a pozitív energiabevitel, azaz a szükségesnél több élelmiszer fogyasztása. Az elhízott nőkben alacsony az ösztrogént megkötő fehérje szintje, így a túlsúllyal arányosan több a szabad ösztrogén a szervezetben.

 

Rostszegény étkezés:

Az ösztrogénszintet jelentősen befolyásolja az elfogyasztott rostok mennyisége. A természeti emberek rostfogyasztása naponta 100-250 gramm, míg a nyugati emberé 10-15 gramm. Óriási a különbség! A rostok az egyik feltevés szerint megkötik az ösztrogénszerű anyagokat. Egy másik vizsgálat szerint a gyors tranzitidő miatt csökken az ösztrogének felszívódása is, így értelemszerűen alacsonyabb az ösztrogénszint a szervezetben. Egyértelmű a következtetés: sok zöldség, gyümölcs fogyasztása, és minél kevesebb finomított élelmiszer kerüljön a tányérunkra!

 

Sport hiánya:

A nemi hormonok szintje sportot űzők körében alacsonyabb. A rendszeres edzés bizonyítottan csökkenti ez endometriózis kockázatát! Aki komoly fizikai aktivitást végez, az sok kalóriát éget el, így csökken a szervezet testzsír-százaléka is. A testzsír önmagában is termel ösztrogént. Ha alacsonyabb a testzsír-százalék, akkor alacsonyabb lesz az ösztrogén szint is a szervezetben. Azonos tápláltsági szinten lévő nők közül a rendszeres testmozgást végzőkben alacsonyabb az ösztrogén szint.

 

 

Táplálkozás:

Lásd, táplálkozás és endometriózis.

 Táplálkozás és endometriózis

 

Forrás: Szendi Gábor (a szerző engedélyével). Az eredeti cikk itt elérhető.Itt sok mindent szó szerint idézek Szendi Gábor cikkéből, de az eredeti cikket mindenképpen javaslom elolvasni, nagyon tanulságos.

 

Az endometriózis a modern korban lett elterjedt betegség. Afrikában a meddőségi klinikákon a meddőséggel vizsgált nők körében 2%-osnak bizonyult az endometriózis előfordulása, szemben a nyugati vizsgálatokkal, amelyben a meddőség hátterében 20-50%-ban endometriózis áll. A természeti népekre általában a csökkentett kalóriabevitel, azaz a negatív energiaegyensúly jellemző. Majomvizsgálatokban a csökkentett kalória hatására a fogságban amúgy nem ritka endometriózis előfordulása 35%-al lecsökkent.

 

Zsírok, olajok:

Egy vizsgálat szerint a fokozott zsírfogyasztás - függetlenül a zsírfajtától - csökkenti az endometriózis kockázatát. (Ez alól csak a transz-zsírok kivételek, amelyek fogyasztása komoly kockázatnövekedést jelent!) Fontos, hogy a növényi olajokat ne tévesszük össze a zsírokkal! A transz-zsírok hidrogénezés hatására kialakuló, a természetben nem előforduló molekulaszerkezetű szénláncok, amivel az emberi szervezet nem tud mit kezdeni. Transz-zsírokról bővebben itt: Transz-zsírok

 

Jelentős omega-3 fogyasztása 23%-os kockázatcsökkenést mutatott az endometriózisra nézve. A növényi olajokban található transz-zsírok fogyasztása 50%-al emelte meg a endometriózis kialakulásának a kockázatát. Ha az omega-3-mat a növényi olajok és transz-zsírok helyett fogyasztották, akkor az omega-3 védőhatása már 50%-os volt. Ha valaki transz-zsírokat fogyasztott, de omega-3-mat nem, akkor az endometriózis kockázata 100%-al nőtt. Julie Britton és munkatársai vizsgálata szerint a növényi olajok fogyasztása jelentősen megnöveli a jóindulatú petefészek daganatok, beleértve a petefészek eredetű endometriózis kockázatát is.

 

Glutén, tej:

Dian Mills dietetikus, a londoni Endometriózis és Meddőségi klinika igazgatója, maga is endometriózisban szenvedett és a méhét eltávolították. Mills 198 nővel végzett egy hat hónapos táplálkozási vizsgálatot. Tapasztalatai szerint a nők 80%-ánál a gabonafogyasztás állt a problémák hátterében. Részben a glutén, részben a gabonában, különösen a gabonarostban (korpában) nagy mennyiségben jelen levő fitátok káros hatásával magyarázza a dolgot. A gabonán kívül a tej elhagyását is javasolja, mert tapasztalatai szerint a gabona valamint a tej és tejtermékek rendkívül sok ösztrogént tartalmaznak, ezért rendkívül szoros kapcsolatban állnak a nőgyógyászati rákokkal.

 

A glutén patológiás szerepe endometriózis esetén nagyon elgondolkodtató. A vérvizsgálat rengeteg esetben nem vezet eredményre, gluténérzékenység ellenére is lehet a vérteszt negatív! 2011-ben bebizonyosodott, hogy a gluténérzékenységnek létezik egy, a mai módszerekkel ki nem mutatható, de tünetekkel igazolható változata. Tehát ha valakinek negatív a vértesztje, ne örüljön korán, mert sajnos általában ez semmit nem jelent.

 

Egy 2012-es olasz vizsgálat szintén összefüggést mutatott ki a glutén patológiás szerepéről endometriózis esetén: 

Újabb bizonyítéka a gluténmentes diéta hatékonyságának endometriózis esetén

  

Alkohol:

Mindenféle alkoholtartalmú ital ösztrogénszint növelő, így ront az endometriózison. A moderált alkoholfogyasztás 50%-al, míg az erősebb alkoholizálás, már 170%-al növeli meg az endometriózis kockázatát.

 

Vörös húsok:

Fabio Parazzini és munkatársai vizsgálata szerint, a vörös hús fogyasztást találta az endometriózis kockázati faktorának. Ami megkérdőjelezi a vörös hús fogyasztás elméletét, hogy nem találtak mennyiségi összefüggést. Sőt, a közepesen sok húst fogyasztóknak kisebb az endometriózis kockázatuk a kevés húst fogyasztókhoz képest. Ugyanakkor az tény, hogy a vörös húsok fogyasztása kb. 10%-al csökkenti az ösztrogén megkötő fehérje szintjét. Másfelől viszont a vörös húsok fogyasztása nem növeli meg az ösztrogén- és progeszteronfüggő mellrák kockázatát, sem általában a mellrák kockázatát.

 

Kávé:

Szinte minden tanácsadó oldal kifejezetten tiltja a kávé fogyasztást endometriózis esetén. Ennek elindítója valószínűleg Jennifer Lucer vizsgálata volt, ami úgy találta, hogy a kávé fogyasztás emeli az ösztrogénszintet a szervezetben. Joanne Kotsopoulos és munkatársai vizsgálatukban azonban ennek pontosan az ellenkezőjét kapták: a kávé csökkentette az összes ösztradiol és a szabad ösztradiol szintjét, valamint növelte az ösztrogén megkötő fehérje szintjét. Ezt más vizsgálatok is alátámasztják. Közvetve a kávé védőhatását támasztja alá az is, hogy egy 22 éves követéses vizsgálatban 1 700 000 nő adatai alapján a kávé kifejezetten védőfaktor volt a mellrák ellen.

 

Összefoglalás:

A leginkább tanácsolt étrend a paleolit táplálkozás, fokozott figyelemmel az emészthetetlen rostok mennyiségére, és a rendszeres testedzésre, mozgásra. A paleo étkezés röviden: gluténmentesség, tej, tejtermékek, hüvelyesek, omega-6 (növényi olajok), transz-zsírok (margarin, sima étolaj, sütő olajok) kerülése. Az alkoholfogyasztás kifejezetten árt, a kávé kifejezetten védő hatású lehet. Az állati zsírok kerülése felesleges, mint láttuk védőhatásuk van endometriózis esetén. A vörös húsok fogyasztása nem előnyös, de teljes elhagyásuk indokolatlannak tűnik.

 

 

Endometriózis egyéb okai

 

Vegyszerek, műanyagok:

Kerüljük a xeno-ösztrogéneket, azaz az idegen ösztrogéneket. Ösztrogénhez hasonló vegyületek szabadulhatnak fel számtalan műanyagból vagy vegyi anyagból, amelyek beleavatkoznak a hormonháztartásunkba. Vegyszerekkel teli világban élünk, nem könnyű őket elkerülni és teljesen nem is lehet. De kis odafigyeléssel sok olyan tényezőt ki tudunk szűrni, amelyek káros hatással lehetnek ránk. Vegyünk néhányat ezek közül közelebbről is szemügyre.

 

BPA, Biszfenol A:

Ösztrogénhatású vegyület. BPA-t használnak fel például a PVC padló gyártáshoz. Megtalálható cumisüvegekben, műanyag edényekben, élelmiszeripari  csomagolóanyagokban, sőt pénztári blokkokban (thermopapírokban) is. A BPA kioldódhat hő, sav, vagy lúg hatására is. A műanyag tárgy hátulján a következő jelzésből tudjuk, hogy BPA-ról van szó: 3, 7, PC.

 

Ftalátok:

Ezeknek az anyagoknak az a különlegességük, hogy olyan hétköznapi dolgokban is megtalálhatóak, mint pl. a mosópor. Ha kicsit keresgélünk az interneten, érdekes veszélyességi adatlapokat találhatunk ftalátokról.

 

Parabenek:

A kozmetikai ipar által használt és sajnos kedvelt tartósítószerek. Megnevezéseik: methylparaben, buthylparaben, isobuthylparaben, isopropylparaben, ethylparaben. Ezen kívül akad még néhány megnevezésük, nem nehéz felfedezni őket. Ha parabén, vagy paraben áll a csomagoláson, akkor helyben vagyunk. A létező szinte összes kozmetikum tartósítására használják ezeket a vegyületeket. Hajzselé, alapozó, testápoló, gyermek ápolási kozmetikumok, festékek, gyógyszerek, stb. Élelmiszeripar kódszámuk: E214 - E219. Érdemes körültekintőnek lenni és alaposan elolvasni a csomagolásokat, mert kifejezetten drága termékekben is előfordulnak. Ösztrogén hatású vegyületek, amik  megzavarják a hormonháztartást, felelősek lehetnek különböző rákok kialakulásáért. Allergizáló vegyületek.

 

Nem is szeretném ezeket tovább részletezni. Ebben a témában rengeteg honlap található, megéri a kutatást!

 

Ajánlott olvasmány:


Kockázatos.hu - Ftalátok

Kockázatos.hu - Biszfenol A (BpA)

Kockázatos.hu - Parabének


 

Endometriózis és sport

 

Igazolt, hogy a kitartó sport az immunrendszert pozitívan befolyásolja. Endometriózisban szenvedő nőknek a rendszeres testi tréning, edzés fontos, mert a fájdalomküszöböt feljebb tolja és természetes módon segít a fájdalmakkal megküzdeni, valamint csökkenti a testzsír mennyiségét, ezáltal pedig az ösztrogén szintet. Különösen ajánlott az úszás, biciklizés, aquaaerobic, futás.


Endometriózis és terhesség

 

Az endometriózis a leggyakoribb oka a terméketlenségnek. Minden második-harmadik nőnél, aki a gyermekáldás elmaradása miatt orvoshoz fordul, endometriózis áll a gyermektelenség hátterében, sokszor annak ellenére, hogy a tipikus endometriózis panaszok nem álltak fenn. Endometriózis esetén a gyermektelenséget okozhatja a petevezetők összenövése, eldugulása, a petefészkek összenövései, vagy a méhizomzat túlzott aktivitása. Egy endometriózis kezelésnél elsődleges szempont figyelembe venni, ha a nő gyermekre vágyik és ennek fényében kialakítani a megfelelő kezelést.

 

A terhesség segítséget jelenthet az endometriózis kezelésében. Ami azért is nagyon fájó kijelentés, mert pontosan maga az endometriózis meddőséget okozhat. Mivel terhesség alatt a nő nem menstruál, ezáltal az endometriózis-szigetek sem véreznek a hasüregben, nem okoznak a terhesség alatt további panaszokat. Vagyis az endometriózis-szigetek nyugalmi állapotban vannak, sőt visszahúzódnak. A terhesség harmadik harmadában a placenta progeszteron termelése elérheti a napi 300-400 mg-ot is. Mivel a progeszteron elnyomja a további méhnyálkahártya szaporodását, így ezek a szigetek visszahúzódnak, elsorvadnak. Az endometriózist lényegében a felborult hormonháztartás okozza, a szervezet túl magas ösztrogén tartalma. Ez terhesség alatt normalizálódik, mivel a progeszteron hormon elégséges szintet ér el a női szervezetben. Szülés után a tünetek újra kiújulhatnak. Egy terhességgel az alapprobléma, vagyis az ösztrogén dominancia nem lesz véglegesen megoldva, mert szülés után a progeszteron szint  újra leesik.


A terhesség végén a méhlepény az agyalapi mirigyből nagy mennyiségben termelődő oxitocin hatására leállítja a progeszteron termelést és a progeszteron szint drasztikus zuhanása váltja ki a méhösszehúzódásokat, így megindul a szülés, világra jön a gyermek. A legújabb kutatások kapcsolatot találtak a terhesség utáni depresszió és a progeszteron szint csökkenése között is. Tehát innentől kezdve már nem termelődik több progeszteron. A szoptatás ideje alatt  sokszor még nem történik peteérés,  peteérés hiányában pedig nincsen sárgatest. Ha pedig nincsen sárgatest, akkor progeszteron sem termelődik. Ebből látjuk, hogy szülés után ismét aránylag hamar beállhat a szervezetben egy hormon egyensúlytalanság, az ösztrogének ismét túlsúlyba kerülnek a fentebb leírt okok miatt. Így ez endometriózisnak ismét megvan a táptalaja. Levonhatjuk a következtetést: terhesség után is elengedhetetlen az endometrózis megelőzése.

 

A progeszteron szerepéről a terhesség alatt bővebben itt: Természetes progeszteron - Progeszteron és terhesség

 

A női ciklusról bővebben itt: A női ciklus 

 


Endometriózis kezelése

 

Az endometriózis gyógyítása, kezelése a legnehezebb téma ebben a tárgyban.  Mivel jómagam jelenleg gyógyult "endós"  vagyok, ezért nem mennék bele a téma minden módszert felölelő, részletes kifejtésébe. Azt a módot fogom leírni, ahogyan én meggyógyultam. Ez a módszer bevált, hiszen most itt ülök, és újra egészségesen írom le a tapasztalataimat erről a betegségről.

 

Alapvetően fontos, hogy a hormonrendszert kell rendbe, egyensúlyba hozni. Az ösztrogénszintet lenyomni, a progeszteron szintjét pedig egészséges szintre kell emelni a szervezetben. Ez a betegség kezelések az alapja. Nem rövid az út, sok kitartást és erőt, valamint önfegyelmet igényel. De megéri!

 

Bővebben itt: Endometriózis kezelése

 

Természetes progeszteron: mit kell tudnunk róla, miért olyan nagy a szerepe az endometriózis elleni küzdelemben?

Természetes progeszteronról bővebben itt: Természetes progeszteron

 

Gyógyulástörténetek itt: Tapasztalatok, gyógyulások

 

 

Írta és fordította: Molnár Adél 

2011.09.01.

 

A weboldal tartalmának engedély nélküli másolása, átvétele sérti a szerzői jogot.

Forrás:

Endometriose - Vereinigung Deutschland E.V.: Ihr Schmerz hat einen Namen: Endometriose

Szendi Gábor: Endometriózis és paleo

Dr. Tömösváry Zoltán: Endometriózis

A cikk tájékoztatás céljából készült. A Gluténmentesen-Egészségesen oldalain található információk nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapon olvasott tájékoztatás alkalmatlan bármilyen állapot vagy betegség diagnosztizálására, kezelésére, gyógyítására, valamint nem helyettesíti a szakképzett orvossal történő találkozást, az orvos által megállapított diagnózist, valamint az orvos által előírt kezelést! A cikkben közölt információk nem használhatók fel a felelősség áthárítására.

Druckversion Druckversion | Sitemap Diese Seite weiterempfehlen Diese Seite weiterempfehlen

 

© Gluténmentesen, egészségesen

Web GE

Klikkeljen a logónkra, lájkoljon minket a Facebook-on és értesüljön elsőnek az újdonságokról.

Legfrissebb az oldalon 

 

Endometriózis történet:

 

Edina története

 

Nóra története

 

Lívia története

 

Ottilia gyógyulása

 

Johanna gyógyulása

 

************

Link ajánló

 

************

 

Emerita.com

 

************

 

Endometriózis fórum

Együtt a gyógyulásért

 

************

 

Urgeschmack

Receptgyűjtemény, paleo információk német nyelven

 

Linkcsere, partner oldal:

 

Glutenallergia.hu


E-Mail