Gluténmentesen, Egészségesen!
              Gluténmentesen, Egészségesen!

Természetes progeszteron

Progeszteron

 

Progeszteronból ellentétben az ösztrogénekkel, csakis egyetlen egy hormonunk van. Ez maga a progeszteron. A progeszteron neve a funkciójából származik: promoting gestation, vagyis a terhesség elősegítése a fő feladata. A progeszteron az egyik nemi hormon a kettőből (a másik az ösztrogén), amit a termékeny korban levő nő petefészkei termelnek, a női ciklus meghatározott szakaszában. Pontosabban az a hormon, amit a sárgatest termel, az érett tüsző sárgateste. Innen ered a másik neve: sárgatest hormon. Progeszteron termelődik mindkét nemnél kis mennyiségben a mellékvesékben, valamit férfiaknál a herékben.

A progeszteronnak több fontos feladata van. Felelős a magzat túléléséért és fejlődéséért. Terhesség esetén megtartja a méhnyálkahártyát, ezáltal a terhességet. Felelős a libidóért  a peteérés alatt. Előfutára más szteroidhormonoknak. Maga a progeszteron egy koleszterinszármazék.

A sárgatest fejlődésével és az ovulációval a progeszteron termelés gyorsan emelkedik, a napi 2-3 mg-ról, átlagosan 22 mg/napra. A legnagyobb mennyiség, amit a szervezet progeszteronból naponta megtermel, kb. 30 mg/nap. Ezt a mennyiséget durván egy héten át produkálja a szervezet, az ovuláció után a 26. ciklus napig. Az ovuláció után 10-12 nappal, ha nem történt meg a megtermékenyülés, a progeszteron termelődése drasztikusan lezuhan és ez a hirtelen progeszteronszint esés kiváltja a menstruációs vérzést.  

Terhesség alatt a progeszteron termelésének feladatát átveszi a placenta, amelynek mennyisége a napi 300-400 mg-ot is elérheti a terhesség harmadik harmadában. Ez egy lenyűgöző mennyiség, főleg ha arra gondolunk, hogy más hormonok termelődésének a  napi mennyisége mikrogrammban mérhető.


A progeszteron nem oldódik vízben, csak zsírban. Ezért ugyanúgy hordozó molekulákra, zsírszállító fehérjékre (CBG) van szüksége, mint a hasonló felépítésű koleszterinnek. Ebből kifolyólag csak kevés szabad progeszteron  cirkulál a vérplazmában, hozzávetőlegesen 2-10%. A felesleges progeszteront a szervezet a vérrel elszállítja a májba, ahol lebomlik, majd az epével és a vizelettel távozik a szervezetből.A progeszteron hatásai, szerepe a szervezetben

 

 • természetes antidepresszáns
 • normalizálja a véralvadást
 • véd a mellráktól
 • véd a méhráktól
 • előfutára a kortikoszteron termelésnek
 • elengedhetetlen az embrió túléléséhez, fejlődéséhez
 • normális oxigénszintet hoz létre a sejtekben
 • normalizálja a cink- és rézszintet
 • stimulálja a csontépítő sejtek (oszteoblaszt) tevékenységét
 • elősegíti a pajzsmirigyhormonok hasznosulását
 • megtartja a szekréciós méhnyálkahártyát (vagyis azt a méhnyálkahártyát, ami felkészült arra, hogy megtartsa és táplálja az embriót)
 • segít hogy a testzsírból energiát nyerjünk
 • elősegíti a vizelet kiválasztást
 • véd a mellfibrómáktól (kicsi vagy nagy fájdalmas csomók a mellben)
 • élénkíti a libidót

 

Természetes progeszteron előállítása

 

A természetes progeszteron előállítható laboratóriumi körülmények között is. Valójában mégis természetes progeszteronnak nevezzük azt is, amit laboratóriumban állítanak elő. Miért? Miért fontos itt kiemelnünk, hogy természetes progeszteron? Mert ez valóban olyan molekula szerkezettel rendelkező progeszteron, mint amilyen a saját testünkben megtalálható.


A mesterséges, vagy másképp mondva szintetikus progeszteron elnevezése: progesztin, vagy gesztagén. Amit szintén laboratóriumban állítanak elő, de ezeknek a progeszteron-szerű mesterséges hormonoknak a molekula szerkezete nem egyezik meg ez emberi testben található hormon molekula szerkezetével, csak hasonló ahhoz. Ezek a gesztagének találhatóak meg pl. a fogamzásgátló tablettákban. Így ha azt írom progeszteron, akkor csak és kizárólag természetes, test-azonos progeszteronról beszélünk. Ha azt írom gesztagén, vagy progesztin, akkor mesterséges hormonról van szó.

 

Hogy mi a különbség köztük? Mesterséges és természetes progeszteron között? Óriási!

 

A növényekből származó természetes progeszteront nem azért nevezzük természetes progeszteronnak, mert ebben a formában fordul elő bizonyos növényekben, tehát nem a természetből származó növényi kivonatról beszélünk. Egyetlen növény sem tartalmaz a világon olyan progeszteront, amely kémiailag megfelel az emberi progeszteron felépítésének! Viszont sok növény, mint pl. a yamgyökér (Dioscorea villosa), barátcserje (Vitex agnus castus), tartalmaznak úgynevezett progeszteron előfutárokat, amelyekből egyszerű kémiai eljárással állítható elő természetes progeszteron.

 

Léteznek olyan progeszteronhoz hasonló növényi szterolok, úgynevezett szaponinok, amelyekből hidrolizációval kétfajta szapogenint (sarsasapogenin, diosgenin) állítanak elő. Ezek a fő forrásai a természetes progeszteronnak. Így mint látjuk, növényi szaponinból aránylag egyszerű eljárással előállítható a természetes progeszteron. Diosgenin a neve annak a szapongeninnak, amit erre a célra leggyakrabban felhasználnak. Ezt a diosgenint a mexikói yamgyökérből (Dioscorea Villosa) nyerik. A diosgeninből test-azonos progeszteront állítanak elő laboratóriumban, majd mikronizálják. A mikronizálás azt jelenti, hogy olyan kezelésnek vetik alá a progeszteront, hogy a molekulák csak kis kötéseket képeznek, ezáltal a krémben való felhasználása könnyebbé válik, a pici molekulák könnyebben átjutnak a bőrön. A krémben való felhasználásnak az előnye még a könnyebb, egyszerűbb adagolás, így az adagolást könnyebben személyre lehet szabni.

 

A természetes progeszteron ezen kívül forgalomba kerül kúpok, injekció, vagy tabletták formájában is.

 

Az emberi szervezet képtelen növényi szaponinból progeszteront előállítani.

 

Tehát még egyszer a pontosság kedvéért: A természetes hormonok nem azáltal jellemezhetőek, hogy a zöld mezőn, vagy a fákon nőnek! Hanem azáltal, hogy a természetes progeszteron molekuláris, kémiai szerkezete tökéletesen megegyezik a női test által termelt progeszteron kémiai szerkezetével.

 

Természetes progeszteron használata

 

Az ösztrogén túlsúlya a szervezetben a progeszteron ellensúlya nélkül egy egész sor szimptómához vezethet. Így a progeszteronnak nagyon sok pozitív hatása van,  többek között véd az ösztrogén mellékhatásaival szemben. Az ösztrogén összes kellemetlen mellékhatása ellen védekezhetünk a hormonrendszer újbóli egyensúlyba hozatalával, ez alatt pedig azt értjük, hogy a progeszteron-szint a szervezetben egy egészséges szintre emelkedik.

 

Miért használjunk krémet a progeszteron szervezetbe juttatására? Miért nem orálisan visszük be? Hiszen a krémben való felhasználás valóban furcsának tűnik, mert hozzá vagyunk szokva, hogy legtöbb gyógyszert szájon át vesszük be, vagy injekciót kapunk.


Azt tudnunk kell, hogy a nemi hormonok pici zsírban oldódó molekulák, ezért a bőrön keresztül jól felszívódnak, tulajdonképpen sokkal jobban, mint orális úton. Ha valaki pl. tapasszal 0,05 mg ösztradiolt juttat a szervezetébe hetente kétszer, akkor az ennek megfelelő orális dózis 1 mg lenne naponta. Ez pontosítva azt jelenti, hogy 0,1 mg bőrön át felvitt hormon hatásához, 7,0 mg-ot kell szájon át bevenni, vagyis bőrön át hetvenszer jobb a felszívódás, mint orálisan. Ez a különbség abból adódik, hogy a májban a hormonok lebomlanak, ezáltal az orális alkalmazás a májat is nagyon leterheli. A bőrön való, transzdermális alkalmazás esetén a máj terhelése nem áll fenn, vagyis egyben kíméletesebb és hatásosabb módszer is.


Hova hordjuk fel a krémet? Mindenhova lehet kenni, arca, nyakra, mellekre, tenyérre, talpra, belső combra, karok belső részére, hasra. Helyileg, lokálisan is lehet alkalmazni a fájdalmak helyén. Ahol vékony a bőr, ott a legjobb felvinni. Váltogassuk a helyeket, ahova krémet kenjük, ne mindig ugyanoda kerüljön, így maximális felszívódást érhetünk el. A progeszteron szállítása a szervezetben a következő módom történik: először a bőr alatti zsírréteg veszi fel a hormont, majd a vérkeringés segítségével eljut a test egészébe. A progeszteron krém alkalmazásának a kezdetén, a progeszteron először a zsírraktárakba jut el, ahol tárolódik, vagyis a zsírraktárak a szervezetben elnyelik a bekerülő progeszteront. Ez a folyamat 2-3 hónapot vesz igénybe, majd amikor a zsírraktárakban a progeszteron szint kiegyensúlyozott lesz, akkor a progeszteron szint emelkedése már a vérből is kimutatható lesz.

 

Mivel a progeszteron hormon az ovuláció előtt csak igen kis mennyiségben van jelen a női szervezetben, ezért körültekintést igényel az alkalmazása. Magát a progeszteront túladagolni nem lehet. Elég ha csak arra gondolunk, hogy a terhesség harmadik harmadában a placenta progeszteron termelése elérheti a napi 300-400 mg-mot is.

Természetes progeszteron tartalmú készítmények

 

Ha progeszterontartalmú krémet vásárolunk, a legfőbb, amire oda kell figyelnünk: Az INCI listában Progesterone USP álljon. Csak ez garantálja, hogy valóban jó minőségű készítménnyel van dolgunk.

 

Ajánlott progeszteron krémek:

Pro-Gest® Emerita, Natpro, Ona's Natural Progesterone Cream. Ezeknek a krémeknek az összetétele káros anyagoktól mentes, mikronizált progeszteront tartalmaznak, valamint gyorsan felszívódnak:

  

 Pro-Gest® Emerita

 

Egy uncia Pro-Gest® Emerita 450 mg progeszteront tartalmaz. 1 uncia, azaz 1 oz (amerikai) megfelel 29,57 ml-nek. Vagyis egy 4 oz-s kiszerelés, kb. 120 ml készítményt tartalmaz, 1900 mg progeszteron tartalommal. 1,16 gramm krémben, 20 mg progeszteron van.

 

Beszerzési lehetőségről információ itt: Ajánlott weboldalak

 

INCI: Water (purified), Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice, Carthamus Tinctorius (Hybrid Safflower) Seed Oil, Panthenol, Glycerin, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Glyceryl Stearate, Cetyl Alcohol, Sodium Behenoyl Lactylate, Stearic Acid, USP Progesterone, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Sorbic Acid, Carbomer, Potassium, Hydroxide

 

Natpro

 

 

Egy gramm Natpro 33,3 mg progeszteront tartalmaz. Azaz egy 2 unciás tubusban (2 oz, 60 ml) 2000 mg progeszteron tartalom van.

 

Beszerzési lehetőségről információl itt: Ajánlott weboldalak

 

INCI: de-ionised water, caprylic/capric triglyceride, cetearyl olivate/sorbitan olivate, progesterone Ph. Eur. USP JP, Aspen bark extract, dehydroxanthan gum, vitamin E

Ona's Natural Progesterone Cream

 

 

Különböző koncentrátumokban, és kiszerelésekben kapható, tégelyes, illetve pumpás változatban is elérhető. (A tégelyes kiszerelésnél szükség van egy kis számolásra az adagoláshoz (mg/g), de ez biztosan nem okoz gondot senkinek.) 

 

Beszerzési lehetőségről információl itt: Ajánlott weboldalak

 

Összetevők: az alábbi linken

 

 

 

Különböző weboldalakon számos más progeszteron készítmény található, de egyik-másik fito-ösztrogénekkel, vagy káros anyagokkal van készítve, ezért azokat nem ajánlanám jó szívvel.

 

A progeszteron készítményeket széles körben árulják manapság, de néhány alapelvre figyeljünk oda a vásárlásnál: 

 • Ne használjunk kombinált készítményeket, vagyis pl. fito-ösztrogéneket tartalmazó készítményeket.
 • A progeszteron legyen mikronizált!
 • Az olyan készítmények, melyek yamgyökér kivonatot tartalmaznak, nem egyenértékűek a progeszteront tartalmazó készítményekkel. Ezért természetesen ezeknek nem is lehet olyan hatásuk mint a progeszteronnak! Ezek csak a progeszteron előfutárát tartalmazzák, saponinokat, és diosgenineket.
 • Tudnunk kell, hogy mennyi progeszteront tartalmaz a készítmény, álljon rajta a csomagoláson, vagy a termék mellékletében.
 • Ezek a termékek recept, orvosi vény nélkül elérhetőek pl. az USA-ban, Hollandiában és Angliában.
 • Németországban gyógyszerként forgalmazzák, orvosi receptre.
 • A legtöbb készítményt használati utasítással árulják.

 

 

 A magyar jogszabályok értelmében Magyarországon progeszteron tartalmú kozmetikai termékek, illetve krémek forgalmazása sem kozmetikai termékként, sem pedig orvostechnikai eszközként nem engedélyezett.

(Az OGYÉI ill. ENKK tájékoztatása alapján, 2015 novemberi álláspont.)

 

Az Európai Parlament és a Tanács 1223/2009/EK Rendelelte  a kozmetikai termékekről. 

 

Gyógyszerként pl. az Utrogestan (lágy kapszula, ill. hüvelykapszula) nevű progeszteron tartalmú vényköteles készítmény van törzskönyvezve.

 

 

Növényi szaponinok molekula szerkezete, amelyekből progeszteront készítenek.

 

Növényi szaponinok, diosgenin és sarsasapogenin.

 

Ezen az ábrán össze tudjuk hasonlítani, hogy mekkora különbség van a tesztoszteron és a progeszteron között. Ha látjuk hogy milyen kicsi különbség van a férfi és a női nemi hormonok között, és tudjuk hogy mennyire más hatással vannak a szervezetünkre, akkor el tudjuk képzelni azt, hogy a mesterséges hormonok milyen hatással vannak ránk.

 


A szervezetben található hormonok és kialakulásuk folyamata

 

Ezen a képen pedig szemügyre lehet venni a mesterséges hormonok felépítését.

 

Néhány példa, ennél több mesterséges hormon létezik.

Progeszteron és terhesség

 

A sárgatest akkor kezd el progeszteront termelni, amikor a petesejt kilökődik a tüszőből. A sárgatest a progeszteron termelését továbbra is fenntartja, ha HCG hormon van az anya vérében, vagyis ha létrejött a terhesség. A HCG hormont a trophoblast (a csírahólyag külső része) termeli, amelyből később a méhlepény lesz. Probléma lehet, ha a trophoblast nem termel elég HCG hormont, vagy ha sárgatest nem termel elegendő progeszteront. Mindkettő baj, mert a terhesség fenntartásához szükség van progeszteronra. Az alacsony HCG szint egyik tünete lehet a reggeli émelygés, hányinger elmaradása. Ezek mégsem egyértelmű tünetek, mert minden nő egyénileg reagál a HCG szintre. Az első trimeszter végére a méhlepény elég fejlett ahhoz, hogy átvegye a progeszteron termelését, ekkor a sárgatest elhal, már nincsen rá szükség. Előfordulhat, hogy ez a két esemény nem összhangban történik, tehát a sárgatest elhal, de a méhlepény még nem termel elegendő progeszteront. Ilyenkor csökken a progeszteronszint, ami méhösszehúzódásokat vált ki, ezáltal pedig vetélést. A vetélés kockázata emiatt az első harmad végén a legnagyobb.

 

A terhesség végén a progeszteron szint leesik. A méhlepény az agyalapi mirigyből nagy mennyiségben termelődő oxitocin hatására leállítja a progeszteron termelést és a progeszteron szint drasztikus zuhanása váltja ki a méhösszehúzódásokat, így megindul a szülés, világra jön a gyermek.

 

 

 

 

 

Írta, és fordította: Molnár Adél

2011.09.01.

 

A weboldal tartalmának engedély nélküli másolása, átvétele sérti a szerzői jogot.

Letölthető, német nyelvű dokumentum - Verena Rosar - Természetes Progeszteron:

 

Forrás:

John R. Lee - Natürliches Progesteron - Ein bemerkenswertes Hormon

Verena Rosar - Natürliches Progesteron - Der alternative Weg bei Hormonproblemen

Szatmári Örs - Magzatvédő Társaság

 

Natpro fotó forrás: http://buynaturalprogesterone.com

Natural Progesterone fotó forrás: www.amazon.co.uk

Natürliches Progesteron fotó forrás: www.amazon.de

Ona's Natural Progesterone Cream forrás: Onasnatural.com

A cikk tájékoztatás céljából készült. A Gluténmentesen-Egészségesen oldalain található információk nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapon olvasott tájékoztatás alkalmatlan bármilyen állapot vagy betegség diagnosztizálására, kezelésére, gyógyítására, valamint nem helyettesíti a szakképzett orvossal történő találkozást, az orvos által megállapított diagnózist, valamint az orvos által előírt kezelést!  A cikkben közölt információk nem használhatók fel a felelősség áthárítására.

Druckversion Druckversion | Sitemap Diese Seite weiterempfehlen Diese Seite weiterempfehlen

 

© Gluténmentesen, egészségesen

Web GE

Klikkeljen a logónkra, lájkoljon minket a Facebook-on és értesüljön elsőnek az újdonságokról.

Legfrissebb az oldalon 

 

Endometriózis történet:

 

Edina története

 

Nóra története

 

Lívia története

 

Ottilia gyógyulása

 

Johanna gyógyulása

 

************

Link ajánló

 

************

 

Emerita.com

 

************

 

Endometriózis fórum

Együtt a gyógyulásért

 

************

 

Urgeschmack

Receptgyűjtemény, paleo információk német nyelven

 

Linkcsere, partner oldal:

 

Glutenallergia.hu


E-Mail