Gluténmentesen Egészségesen
              Gluténmentesen             Egészségesen

Sztevia

Stevia rebaudiana, más néven jázminkapóca, édesfű, édes levél. A dél-amerikai indiánok már évszázadokkal ezelőtt használták mint édesítőszert és gyógynövényt. A növény levelei kb. harmincszor édesebbek mint a cukor. A kivonata (steviosid, szteviozid) pedig 150-300-szor is édesebb lehet mint a cukor. Eredetileg Dél-Amerikából származik, Paraguay területéről. A növény jól termeszthető otthon is, évelő, 4-6 évig elél, de nem fagyálló. A magokat szeptember-október hónapokban lehet betakarítani, de még mindenképpen a fagyok előtt. A sztevia szárított levelei évekig eltarthatóak. A szteiva édes ízéért, a glükozidok (glykosid) felelnek, ebből egy a szteviosid (steviosid).

 

2010. április 14-én az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal pozitív értékelést adott ki a sztevia biztonságosságáról, majd 2011 novemberében az Európai Unió engedélyezte a növény édesítőszerként való használatát, a rendelet 2011 decemberében lépett érvénybe. Japánban az édesítőszer piac 40%-át a sztevia teszi ki. 

 

Az USA-ban a Coca-Cola, valamit a PepsiCo is a piacra dobott szteviával édesített üdítőitalokat. Mellékhatásokat a használata során nem figyeltek meg. Főzés-, sütésálló, a vércukorszintet nem befolyásolja, sőt jótékony hatással van az inzulinszintre.

 

Az Európai Unió magyar nyelvű rendelete a szteviáról

Forrás:

Szendi Gábor - Paleolit szakácskönyv

Wikipedia

 

 

Gluténmentesen, egészségesen!

Gluténmentes, cukormentes, paleo receptek.

Üdvözöllek az oldalon!

 

Amennyiben először vagy itt, ezt érdemes elolvasni: Néhány alapgondolat, mértékegységek