Gluténmentesen Egészségesen
              Gluténmentesen             Egészségesen

Lecsó - paleo

A lecsóról azt gondolnánk, hogy egy nagyon egyszerű étel. Olyannyira, hogy talán nem is értjük, miért is kell a receptjét bárhova is leírni. Annyi fajta elkészítési módja van, ahányan készítik, és mindenki esküszik a maga „tuti” receptjére. Nekem mégis évekig tartott, mire olyat sikerült varázsolnom, amilyenre vágytam. Éppen ezért mégis beteszünk egy általunk is tutinak tartott receptet. Férjem csak annyit mondott vacsora után: „Hát ez jó volt!”

 

Két különböző változat került fel. Igazából sok különbség nincsen a kettő között, mindössze más húsfajta került bele. Az elsőben virsli van, a másodikban pedig kolbász és debreceni. Ízre a kettő nagyon hasonló, kisebb gyerekek valószínűleg jobban örülnek a sima virslivel készült verziónak. A kolbászos szerintem finomabb, viszont erőteljesebb íze is van.

 

Hozzávalók:

 

  • 10-12 dkg füstölt szalonna
  • 35 dkg vöröshagyma (3 nagy fej)
  • 1,3 kg paprika (lehet piros, fehér húsú is vegyesen)
  • 50 dkg paradicsom
  • 40 dkg virsli, vagy 20 dkg debreceni plusz fél szál (20 dkg) parasztkolbász
  • 2 ek piros paprika
  • 1 mk kömény
  • só, bors

 

A szalonnát felkockázzuk, és a zsírját kiolvasztjuk. Mikor ez megtörtént, hozzáadjuk a cikkekre vágott hagymát. Mikor a hagyma picit megpirult, akkor mehet bele a pirospaprika, de mielőtt a készülő ételhez adjuk, húzzuk le az edényt a tűzről. Ezek után mehet bele a csíkokra vágott paprika. (A paprikákat először félbe, majd csíkokra vágjuk.)

 

A piros húsú paprikának keményebb a húsa, ezért érdemes először azt a fazékba tenni, majd csak pár percre rá a sima sárga paprikákat. Megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a köményt. Felöntjük kevés, csak kb. 1 deci vízzel, mert a sózás és főzés után a paprika amúgy is levet ereszt. Ha kolbásszal készítjük, akkor mehet bele a kolbász is. Mikor már majdnem megfőtt, akkor adjuk hozzá a paradicsomot. Készre főzzük, ehhez olyan 5 perc szükséges, és végső lökésként mielőtt a lángot elzárnánk, még adjuk hozzá a karikára vágott virslit (vagy debrecenit) is.

 

2011.07.23.

 

Lecsó - paleo Lecsó
Lecsó - paleo Lecsó

 

2013.09.02.

 

Receptajánló:

 

 

 

Gluténmentesen, egészségesen!

Gluténmentes, cukormentes, paleo receptek.

Üdvözöllek az oldalon!

 

Amennyiben először vagy itt, ezt érdemes elolvasni: Néhány alapgondolat, mértékegységek