Gluténmentesen Egészségesen
              Gluténmentesen             Egészségesen

Xilit, xilitol

Xilit, xilitol, azaz más néven nyírfacukor, egy cukoralkohol. Emil Fischer fedezte fel, és bükkfaforgácsból állította elő.

 

A xilit sok zöldségben, gyümölcsben természetes formában megtalálható, mint pl. karfiol, szilva, eper, málna, valamint egyes fáknak a kérgében. Innen ered a neve  is (nyírfacukor), mert Finnországban az 1940-es években nyírfakéregből állították elő. Manapság a xilitolt nagyobbrészt kukoricaszárból, és a kipréselt cukornád maradékából állítják elő.  Az emberi test is előállít xilitolt mégpedig a májban napi 5-15 gramm termelődik.

 

Az íze szinte megegyezik a cukoréval, kellemes, utóíz mentes, de hideg érzetet kelt a szájban. Édesítő ereje közel azonos a cukoréval. Glikémiás indexe 7-10 körül van, így nem emeli meg vércukrot, kiválóan lehet cukor helyett használni.

 

A vékonybélben csak 20-50%-a szívódik fel, a maradék a vastagbélbe kerül, ezért arra érzékenyeknél hasmenést válthat ki. Az adag fokozatos emelésével és rendszeres fogyasztással még az arra érzékenyeknél is elkerülhetőek a kellemetlen tünetek.

 

Pozitív hatása, hogy gátolja a fogszuvasodást, és fogkőképződést.

Forrás:

Ködpiszkáló blog

Szendi Gábor - Paleolit szakácskönyv

 

 

Gluténmentesen, egészségesen!

Gluténmentes, cukormentes, paleo receptek.

Üdvözöllek az oldalon!

 

Amennyiben először vagy itt, ezt érdemes elolvasni: Néhány alapgondolat, mértékegységek