Gluténmentesen Egészségesen
              Gluténmentesen             Egészségesen

Bőrös malacsült - paleo

Nos, ez az az étel, aminél tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy az elkészítendő alany bőrös malac, vagy egy nagyon szép darab tarja, esetleg egy nagyobb darab egész oldalas. Mert ezzel a módszerrel mindegyikből tökéletes malacsültet lehet készíteni. Ezt határozottan ki merem jelenteni, mert eddig nem is tudom hányszor készítettem el, csak az utóbbi 3 hónapban legalább ötször. Kisfiamnak ez az egyik kedvenc étele, elég rendszeresen ezt kéri.

 

Valamint ez lehet, hogy elég ésszerűtlenül hangzik, de időhiány, vagy fáradtság esetén ez az egyik legjobb, legkézenfekvőbb megoldás. Mindig jó, ha van tartalék hús a fagyasztóban erre a célra, mert maga az előkészítés nem tart tovább 10 percnél, a többi munkát pedig egész egyszerűen elvégzi a sütő. Addig pedig akár simán lehet egy jót szunyókálni is. Tapasztalatból beszélek. ;-)

 

Hozzávalók:

 

 • Egy vagy két darab szép, nagyobbacska malachús. Én olyan 1,5-3 kiló közötti mennyiségből szoktam készíteni. Lehet bőrös csülök, vagy bármi más. Oldalasból, egész tarjából is nagyon finom.
 • 1-2 gerezd fokhagyma
 • 1-2 ek zsír
 • 3-4 fej vöröshagyma
 • 1 ek mustár
 • 0,5 dl vörösbor
 • só, bors, majoránna

 

 

Előkészítés:

 

A húst mossuk meg, majd tegyük bele a tepsibe. Jó alaposan sózzuk meg, valamint borsozzuk. Tűzdeljük meg a húst fokhagymával, kb. 1 gerezd elég 1,5 kiló húshoz. A sütéskor a bőr felfelé nézzen. Öntsünk a tepsibe kb. 1,5-2 dl vizet, valamint adjunk hozzá 1-2 ek zsírt. A sütőt melegítsük elő 230-240 fokosra, és a forró sütőbe toljuk be az előkészített húst.

  

 

Sütés: 

 

 • 230-240 fokon 25 perc fedő nélkül. Ez alatt a 25 perc alatt, összezárnak a rostok a magas hőfokon.
 • 1 óra 160 fokon lefedve. 
 • 1 óra fedő nélkül, 170 fokon. Ekkor tegyünk mellé 3-4 fej cikkekre vágott hagymát, ebből lesz a szaft elkészítve a sülthöz.
 • Legvégül kicsi grill. Grillezéskor figyeljünk nagyon oda, legutóbb sikerült túlzottan is megkapatnom a bőrt, legyünk a sütő közelében. 

 

 

Szósz készítése:

 

Vegyük ki a hús alól a hagymákat, öntsük bele egy lábosba, majd adjunk hozzá kevés vörösbort, kb. 0,5 dl elég hozzá, szükség esetén vizet. Forraljuk össze, közben adjunk hozzá mustárt (dijoni a legjobb szerintem), és majoránnát. Amikor az alkohol elfőtt, (ez olyan 5 perc kb.), akkor fogjunk egy fém botmixert, és egyszerűen mixeljük össze mindazt, ami a lábosban van. Egy teljesen egynemű szószt fogunk kapni, a hagyma szinte emulgeálja a folyadékot, és a zsírt. Mindenképpen kóstoljunk, ha szükséges akkor adhatunk még sót, borsot hozzá.

 

Megjegyzés: Ez magas, nagy csülök volt, egy alacsonyabb húsnak lehet, hogy fél óra is elegendő fedő nélkül. Az utolsó fázisban nem árt néhányszor meglocsolni a húst a szafttal. Ha elforr a víz, akkor azt menet közben pótoljuk.

A bőr szép ropogósra sül, ha azt még egyszer az utolsó sütési fázis előtt megsózzuk, mert a só remekül kivonja belőle a vizet.

Bőrös malacsült - paleo Bőrös malacsült
Bőrös malacsült - paleo Bőrös malacsült
Bőrös malacsült - paleo Bőrös malacsült

 

2013.11.14.

 

Receptajánló:

 

 

 

Gluténmentesen, egészségesen!

Gluténmentes, cukormentes, paleo receptek.

Üdvözöllek az oldalon!

 

Amennyiben először vagy itt, ezt érdemes elolvasni: Néhány alapgondolat, mértékegységek