Gluténmentesen Egészségesen
              Gluténmentesen             Egészségesen

Nyárson sült csirkemell - paleo

Ami ennek az ételnek az ötletét adta, az egy török élelmiszerboltban tett látogatás volt Regensburgban. Amikor megláttam a nyársakat, egyszerűen nem tudtam őket otthagyni. A török konyha amúgy is nagy kedvencem, hiszen olívaolajat használnak, rengeteg zöldséget grilleznek-sütnek, és hihetetlenül finom húsokat készítenek. Nem utolsó sorban pedig hozzám nagyon közel áll a török konyha ízvilága.

 

Hozzávalók a nyárshoz:

 

  • 50 dkg csirkemell
  • 2-3 nagyobb paradicsom
  • 1-2 zöld paprika
  • 2-3 vörös hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna

 

Ezek igazán csak hozzávetőleges anyagmennyiségek, mert mindenki annyit tesz a nyársra, amennyit szeretne, vagy annyit, amennyi felfér rá.

 

 

Hozzávalók a páchoz:

 

  • 1-1,5 dl olívaolaj
  • római kömény
  • szárított menta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

 

Az olajban elkeverjük a fűszereket és a sót. Lehet velük nyugodtan bőkezűen bánni. A római kömény talán nem minden nap használt fűszer, de megéri beszerezni. Ha nincs, vagy nem szeretjük, akkor olyan pácot készítünk, amilyenhez csak kedvünk van.

 

A húst megmossuk, letörölgetjük, felkockázzuk olyan méretűre amekkora a nyársnak megfelel. Én durván 2x2 centis darabokra vágtam. Beletesszük a húskockákat az olajos pácba. Ameddig a hús pácolódik, elkészítjük a zöldségeket: szintén felvágjuk őket, a paradicsomot és hagymát 8 felé (először félbe majd a feleket még 4-4 részre, vagyis cikkekre) vágjuk. A paprikát először félbe, majd nagyjából 2 centis lapokra, a szalonnát vékonyabb szeletekre vágjuk.

 

Mikor mindezzel megvagyunk, akkor bekapcsoljuk a sütőt, és 170 fokra melegítjük. Addig pedig meg is rakhatjuk a nyársakat, ameddig a sütő felmelegszik.

 

Sok nyárs elég hegyes, vigyázzunk a kezünkre. A legjobb ha mindkét végére hagymát teszünk, mert a hagyma jól felszorul a nyársra és megtartja a sok finomságot. Aztán pedig elkezdjük felpakolni a húst, szalonnát, zöldségeket tetszőleges sorrendben. Akkor a legszebb, ha váltogatjuk a színeket. Mikor ezzel megvagyunk, akkor a sütő rácsára tesszük a nyársot, és teszünk alá egy tepsit, ami felfogja a kicsöpögő zsírt és szaftot. 5-10 percig hagyjuk szárazon a tepsit alatta, akkor kicsit füstös lesz a sütő, majd ezáltal a nyársunk is igen jó ízt fog kapni. Ezután öntsünk alá vizet a tepsibe (kb. fél liter), mielőtt az egész lakást beborítjuk füsttel. Összesen durván 40 perc és egy óra között kell a nyársnak a sütőben. Ellenőrizzük a színét, és ha úgy ítéljük meg, hogy megfelel, akkor vegyük ki. A sütési idő függ a hozzávalók méretétől is.

 

A képen petrezselymes zöldsalátával lett tálalva.

 

Nyárson sült csirkemell - paleo Nyárson sült csirkemell

 

2011.11.27.

 

Receptajánló:

 

 

 

Gluténmentesen, egészségesen!

Gluténmentes, cukormentes, paleo receptek.

Üdvözöllek az oldalon!

 

Amennyiben először vagy itt, ezt érdemes elolvasni: Néhány alapgondolat, mértékegységek