Gluténmentesen Egészségesen
              Gluténmentesen             Egészségesen

Töltött káposzta - paleo

A töltött káposztánál szerintem nagyjából ugyanaz az a helyzet, mint a lecsónál. Mindenkinek megvan a maga bevált receptje, hiszen töltött káposztát mindenki tud főzni. Én is ezt gondoltam, még pár héttel ezelőtt is, de egy családi vacsorán meglepődve tapasztaltam, hogy talán mégsem olyan egyértelmű hogyan készül egy igazán jó töltött káposzta. Ezért úgy gondolom, hogy helye van a receptek között, mert sok kezdő szakács(nő) van a világon, akiknek azért talán annyira mégsem kézenfekvő, hogyan is kell készíteni egy jó töltött káposztát. Nem állítom, hogy ennél jobb recept nem létezik, de ez nálunk nagyon bevált, az egész család nagyon szereti.

 

A receptből a rizst hagyjuk el ha paleo ételt készítünk. A paleo étrendnek nem része a rizs.

 

Hozzávalók:

 

  • 12 dkg szalonna
  • 1,5 kg darált hús
  • 2 kg szálas káposzta
  • 3-4 mk só
  • 1 mk bors
  • 3 marék barna rizs, vagy rizs (opcionális)
  • 2 tojás
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 10 ek piros paprika
  • Füstölt oldalas egy szép nagy darab. (Ennek hiányában kb. 30 dkg füstölt sonka.)

 

Kiolvasztjuk a szalonnát, majd hozzá adjuk a finomra vágott hagymát. Üvegesre pirítjuk, és hozzá adunk 5 ek piros paprikát. Ilyenkor húzzuk le a tűzről, hogy a piros paprika ne égjen meg. Az egészet jól összekeverjük, és mehet az edény aljára az első réteg szálas káposzta. Ezt a réteget én mindig össze szoktam keverni alaposan, nehogy a hagyma megégjen alul. Ezután következik a rétegezés. Egy sor töltelék, amit megszórunk a kockára vágott füstölt sonkával (vagy egy réteg füstölt oldalast teszünk rá, amit a csontok mentén hosszában felvágunk), majd ismét szálas káposzta következik. Addig rétegezünk, ameddig nem fogynak el a hozzávalók. A tetejére tartalékoljunk kis szálas káposztát, azzal fedjük be a gombócokat. Mikor ezzel megvagyunk, akkor felöntjük vízzel a lábost, alá gyújtunk és hagyjuk jó 3 órán át lassú tűzön rotyogni.

 

Töltelék készítése: a darált húst összekeverjük a sóval, borssal, barna rizzsel, tojással, piros paprikával (4-5 ek), és a legvégén adunk hozzá egy kevés apróra vágott szálas káposztát is. Ha van egész fej savanyított káposztánk, akkor káposzta levelekbe tekerjük bele a gombócokat. Ha nincsen, az sem baj, akkor pedig egész egyszerűen sima húsgombócokat teszünk bele az ételbe.Megjegyzés: Ezt az étel füstölt oldalassal az igazi. Én ha kapok, akkor biztosan bele szoktam tenni olyan 1 kiló körül. Olyankor a füstölt sonkára nincs is szükség. Igazából csak azért van a receptben opcionálisan sonka is, mert itt nem tudok hozzá jutni füstölt oldalashoz, és végszükség esetén azzal is el lehet készíteni.

 

Köszönet Erzsi mamának, és Attilának a receptért! 

 

A kettőjük szuper receptjét dolgoztam össze eggyé, így jött létre a mi kedvenc házi verziónk.

Töltött káposzta - paleo Töltött káposzta

 

2012.12.21.

 

Receptajánló:

 

 

 

Gluténmentesen, egészségesen!

Gluténmentes, cukormentes, paleo receptek.

Üdvözöllek az oldalon!

 

Amennyiben először vagy itt, ezt érdemes elolvasni: Néhány alapgondolat, mértékegységek