Gluténmentesen Egészségesen
              Gluténmentesen             Egészségesen

Gombakrémleves rókagombával

 

Hozzávalók:

 

  • 80-100 dkg gomba (vegyesen barna és fehér champignon)
  • 30 dkg sárga rókagomba
  • 2-3 répa
  • 2 fej hagyma
  • 5 dkg vaj
  • só, fehér bors, friss petrezselyem finomra vágva
  • 2 ek Creme fraiche, vagy tejföl

 

A hagymát finomra vágjuk, majd megfuttatjuk a vajon. Amikor üveges lesz, és pici színt is kap, akkor hozzá adjuk a tisztított, kis kockákra vágott répát, majd pár percre rá a szintén kisebbre szeletelt gombát, és egy keveset pirítjuk. Majd felöntjük annyi vízzel, vagy húslevessel, hogy ellepje. Azért gombalevesnél mindenképpen jobb megoldás húslével felönteni a készülő levest. Nem kell túl sokáig főzni, amikor a répa megpuhult benne, akkor készen is van. Elzárjuk a gázt, majd a fele gombát és répát kivesszük a levesből egy külön tálba. A másik felét leturmixoljuk 2 ek tejföl társaságában. Végül visszarakjuk a levesbe a külön szedett zöldségeket. Ha túl sűrű lenne, akkor egyszerűen felöntjük vízzel. Kóstoljuk meg, a gombalevest gyakran után kell fűszerezni, sokszor sótlan marad, bors is elkél benne több.

 

Ez a leves sajnos nem paleo, mivel tejföl van benne. Vagy el lehet hagyni belőle, vagy kiváltani valamilyen alternatív tejföllel, pl. kesudióból készülttel, esetleg hamis tejjel

 

Megjegyzés: Én a champignon gomba tönkjét is fel szoktam használni. A gombát nem kell feltétlenül megmosni, ha szép tiszta, akkor elég a bőrét lehúzni. A barna gombánál, még ezt sem kell. Elég egy késsel, vagy nedves szivaccsal megszabadítani a szennyeződésektől. Persze ha nagyon földes, akkor meg kell mosni.

 

A rókagomba erősen szennyezett szokott lenni, amennyiben frissen vesszük. Ha fagyasztott, akkor sokkal kevesebb gond van vele, viszont messze nem olyan finom, mint a friss.

Gombakrémleves rókagombával Gombakrémleves rókagombával

 

2013.09.09.

 

Receptajánló:

 

 

 

Gluténmentesen, egészségesen!

Gluténmentes, cukormentes, paleo receptek.

Üdvözöllek az oldalon!

 

Amennyiben először vagy itt, ezt érdemes elolvasni: Néhány alapgondolat, mértékegységek