Gluténmentesen Egészségesen
              Gluténmentesen             Egészségesen

Korhelyleves - paleo

A korhelyleves kétség kívül az egyik kedvenc levesem, de nem csak nekem, hanem az egész családnak. Tudom, legtöbbször télen kerül terítékre, de mi rendszeresen készítjük télen-nyáron. :)

Hozzávalók:

 

  • 7,0 dkg füstölt szalonna
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 35 dkg füstölt sonka
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma

 

A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, majd a zsírját kiolvasztjuk. Ezután hozzá adjuk a finomra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk. Ha ezzel megvagyunk, mehet hozzá a piros paprika. Én bőkezűen szoktam az ételbe tenni belőle, 2 evőkanállal. Hozzáadjuk a kockákra vágott sonkát és felöntjük kevés vízzel.  Jöhetnek a fűszerek, bors, zúzott fokhagyma, őrölt kömény, babérlevél. Ilyenkor nem árt lehúzni a tűzről az edényt, hogy a pirospaprika ne égjen meg. A sonkát kockára vágjuk, a kolbászt karikákra, majd ha szükséges mérttől függően a karikákat félbe vagy negyedbe vágjuk és a készülő levesbe tesszük.

 

A sonkát és a kolbászt akkor tegyük a levesbe a káposzta előtt, ha viszonylag keményet sikerült vásárolni. Öntsük fel vízzel és puhítsuk egy kicsit mielőtt a többi hozzávalót is hozzáadjuk.

 

Ha a sonka és kolbász egyaránt puha, és a káposzta a kemény, akkor fordítunk a sorrenden: előbb a káposzta kerül az edénybe, azután a húsok. A káposztát is vágjuk fel, ne hagyjunk hosszú szálakat, hiszen levest készítünk, bele kell hogy férjen a kanálba. Ha szükséges mossuk át. Én nem szoktam átmosni, szeretem ha igazán savanyú a leves. A káposzta levét mindig tegyük el végszükség esetére. Ha véletlenül túlmossuk a káposztát, és elveszti a savanyúságát, akkor a problémát lehet orvosolni a megmentett káposztalével. Öntsük fel annyi vízzel az ételt, hogy leves állagot kapjunk és főzzünk mindent puhára.

 

Csak akkor sózzunk, amikor már minden a levesben van, mert minden hozzávaló sós. Sózás előtt mindenképpen kóstoljunk. Körülbelül egy óra alatt elkészül a levesünk.

 

A kolbász, amit itt ebben a receptben felhasználtam Ostoros Mangalica Kolbász volt, viszonylag kemény. Ha főzőkolbászt veszünk, akkor az puhább lesz, ha lángoltat, akkor valószínűleg keményebb, tovább kell főzni. Itt nálunk nagyon nehéz „igazi” savanyú káposztát beszerezni, így zacskóssal kell beérjem. Ezért nálam először mindig a húsok mennek a fazékba és a káposzta utoljára. (A zacskós kiszerelés miatt mindig túl puha a káposzta.)

 

Fontos megjegyzés: Ha egyszer igazán finom korhelylevest szeretnénk enni, akkor érdemes ellátogatni Verőce-Magyarkúton a Kocsma a Pipáshoz nevű családi vendéglőbe. Január elsején garantáltan szerepel korhelyleves az étlapon. Itt megnézhetjük: Kocsma a Pipáshoz 

Korhelyleves - paleo Korhelyleves

 

2011.09.25.

 

Receptajánló:

 

 

 

Gluténmentesen, egészségesen!

Gluténmentes, cukormentes, paleo receptek.

Üdvözöllek az oldalon!

 

Amennyiben először vagy itt, ezt érdemes elolvasni: Néhány alapgondolat, mértékegységek