Gluténmentesen Egészségesen
              Gluténmentesen             Egészségesen

Eperlekvár

Ez a lekvár hozzáadott cukrot, valamint tartósítószert nem tartalmaz.

 

És hogy mitől is áll el a lekvár, ha sem cukor, sem tartósítószer nincsen benne? Jogos a kérdés, én is pont ugyanezt kérdeztem a rutinos nagyszülőktől. Az egyik nagymama a családunkban nagyon egészségtudatos, így elég nagy tapasztalata van az alternatív lekvár készítésében.

 

A válasz a következő volt: az üvegeket alaposan ki kell fertőtleníteni, betöltés után fejre fordítani a vákuum miatt, majd száraz dunsztba tenni, és ott kihűlni hagyni. Valamint fontos egészséges, friss, jól megmosott gyümölcsből készíteni.

 

A módszer remekül működik. :) Tavaly próbáltam először, akkor szilvalekvárral. Most pedig itt volt az ideje eperből is megpróbálni. Az eredmény pedig önmagáért beszél. :)

 

Köszönet a segítségért Erzsi nagyinak, és Sanyi papának! :)

Üvegek előkészítése:

 

Forraljunk vizet, majd az elmosott, tiszta, ragasztó-, és papírmentes üvegeket és a fedőket is főzzük ki egy megfelelő méretű nagy edényben. 10 perc főzés kell nekik körülbelül. Ezután tegyük őket száradni egy tiszta vasalt konyharuhára.  

 

Hozzávalók:

 

  • eper (tetszőleges mennyiség)
  • agar-agar (4,1 gramm/kiló)
  • sztevia (4,5 kilóhoz kb. 1,5-2 csapott mk)
  • xilit vagy eritrit (2 ek/kiló)
  • citromsav (1mk/kiló)

 

 

Elkészítés:

 

Az epret megmossuk, lecsumázzuk, majd feltesszük főni.  Kb. 40 perc és 1 óra közötti időt kell szánni a főzésre, arra figyeljünk oda, hogy ne égjen le a lekvár alja, hajlamos rá, így nem árt néha megkeverni. Egy fém botmixerrel kicsit dolgozzuk át a főzés legelején, ameddig nem érünk el egy olyan állagot, ami nekünk kedves. Ki darabosabban, ki simábban szereti, ez ízléstől függ csupán. Ha nincsen botmixer, akkor körülbelül addig kell főzni a lekvárt, ameddig a hab eltűnik a tetejéről. 

 

Édesítsük szteviával, xilittel és adjuk hozzá a citromsavat. Az édesítés megint ízlés kérdése, én nem szoktam túl édesre főzni, kóstoljuk meg, de minden kóstolásnál csakis tiszta kanállal nyúljunk bele a lekvárba! Igaz, így több lesz a mosatlan. :)

 

Az agar-agart mérjük ki, majd engedjük fel hideg vízzel, és keverjük el csomómentesre. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy laza joghurt sűrűséget kapjunk. Nálam a 18,5 grammhoz kb. 1,5 dl víz volt szükséges. Hagyjuk állni kb. 2-3 percig, ezután adjuk a lekvárhoz, és állandó keverés mellett főzzük együtt szintén 2-3 percen át. Ezután készen is vagyunk, elzárhatjuk a lángot.

 

A kész lekvárt merjük bele az előkészített üvegekbe. Jó alaposan töltsünk fel minden üveget, szinte peremig. Szorosan tekerjük rá a kupakot, és fordítsuk őket fejre, kb. 10 perce. Ettől beindul a vákuumhatás, és a kupak jó alaposan rá fog szorulni az üvegre.

 

A fejre fordított pihentetés után tegyük száraz dunsztba az üveget, pl. ágyneműtartóba vastag takarók közé, és hagyjuk ott kihűlni, ehhez kb. 24 óra szükséges. Amikor ezzel megvagyunk, akkor mehetnek a hűvös spejzbe.

 
Eperlekvár Eperlekvár

 

2013.06.18.

Megjegyzés: 4,7 kiló gyümölcsből, nekem 13 kisebb lekváros üveg lett tele. 

 

Az epret egészben is fel lehet tenni főni, illetve kisebb darabokra is lehet vágni. Én mindkettőt szoktam, egy adagot egészben tettem fel főni, egyet pedig felvágva. Botmixerrel mindenképpen fel szoktam kicsit aprítani. Ha egészben hagyjuk az epret, akkor mixelés után kicsi darabok maradnak majd a lekvárban, szerintem nagyon finom, ha a lekvárban kicsi gyümölcsdarabok vannak.

 

Ettől az agar-agar mennyiségtől (4,1 gr/kg) egy lágyabb lekvárt fogunk kapni. Egy jó módszer, ha szeretnénk kipróbálni mennyi sűrítőanyag lenne a nekünk megfelelő, ha kiszedünk egy keveset az elkészült lekvárból egy kis tálba, majd betesszük a hűtőbe lehűlni, ameddig kb. szobahőmérsékletű nem lesz. Ha szükséges, akkor adjunk még hozzá agar-agart. Ilyenkor forraljuk fel újra a lekvárt, adjunk hozzá még sűrítést, és ha elkészültünk  utána töltsük be az üvegekbe.

Miért nem pektinnel készülnek a lekvárok?

 

Ennek két nagyon egyszerű oka van. Ahhoz hogy a pektin megkössön, vagy cukorra, vagy kálcium-citrátra van szükség. Az alacsonyan észterezett pektin kálcium-citráttal köt meg, a magasan észterezett pektin pedig cukorral lép reakcióba. Cukrot értelemszerűen nem szerettem volna felhasználni. A cukrot lehet pótolni xilittel, vagy eritrittel, de mindkettő iszonyúan drága. Ha az édesítést szteviával oldom meg, akkor sokkal kevesebből is kihozható a művelet. Kálciumot pedig szintén nem szerettem volna felhasználni. Így kénytelen voltam másik zselésítő anyagot keresni, így került képbe az agar-agar.

 

Receptajánló:

 

 

 

Gluténmentesen, egészségesen!

Gluténmentes, cukormentes, paleo receptek.

Üdvözöllek az oldalon!

 

Amennyiben először vagy itt, ezt érdemes elolvasni: Néhány alapgondolat, mértékegységek