Gluténmentesen, Egészségesen!
              Gluténmentesen, Egészségesen!

Házi lekvár - paleo

Ezek a lekvárok hozzáadott cukrot, valamint tartósítószert nem tartalmaznak.

 

Minden lekvár készítése nagyjából egyforma, ezért minden lekvár egyben fog erre az oldalra felkerülni. Ami változhat egyes gyümölcs fajtáknál, az a sűrítőanyag mennyisége. Pl. egy szilvalekvárhoz kevesebb sűrítés kell, mint egy eperhez. De azon kívül igazából különbség nincsen a gyümölcsök között. 

 

És hogy mitől is áll el a lekvár, ha sem cukor, sem tartósítószer nincsen benne? Jogos a kérdés, én is pont ugyanezt kérdeztem a rutinos nagyszülőktől. Az egyik nagymama a családunkban nagyon egészségtudatos, így elég nagy tapasztalata van az alternatív lekvár készítésében.

 

A válasz a következő volt: az üvegeket alaposan ki kell fertőtleníteni, betöltés után fejre fordítani a vákuum miatt, majd száraz dunsztba tenni, és ott kihűlni hagyni. Valamint fontos egészséges, friss, jól megmosott gyümölcsből készíteni.

 

A módszer remekül működik. :) Tavaly próbáltam először, akkor szilvalekvárral. Most pedig itt volt az ideje eperből is megpróbálni. Az eredmény pedig önmagáért beszél. :)

 

 

A segítséget ezúton köszönöm Erzsi nagyinak, és Sanyi papának! :)

 

Miért nem pektinnel készülnek a lekvárok?

 

Ennek 2 nagyon egyszerű oka van. Ahhoz hogy a pektin megkössön, vagy cukorra, vagy kálcium-citrátra van szükség. Az alacsonyan észterezett pektin kálcium-citráttal köt meg, a magasan észterezett pektin pedig cukorral lép reakcióba. Cukrot értelemszerűen nem szerettem volna felhasználni. A cukrot lehet pótolni xilittel, vagy eritrittel, de mindkettő iszonyúan drága. Ha az édesítést szteviával oldom meg, akkor sokkal kevesebből is kihozható a művelet. Kálciumot pedig szintén nem szerettem volna felhasználni. Így kénytelen voltam másik zselésítő anyagot keresni, így került képbe az agar-agar.

 Eperlekvár

 

Hozzávalók:

 

eper (tetszőleges mennyiség)

agar-agar (4,1 gramm/kiló)

sztevia (4,5 kilóhoz kb. 1,5-2 csapott mk)

xilit vagy eritrit (2 ek/kiló)

citromsav (1mk/kiló)

 

 

Elkészítés:

 

Az epret megmossuk, lecsumázzuk, majd feltesszük főni.  Kb. 40 perc és 1 óra közötti időt kell szánni a főzésre, arra figyeljünk oda, hogy ne égjen le a lekvár alja, hajlamos rá, így nem árt néha megkeverni. Egy fém botmixerrel kicsit dolgozzuk át a főzés legelején, ameddig nem érünk el egy olyan állagot, ami nekünk kedves. Ki darabosabban, ki simábban szereti, ez ízléstől függ csupán. Ha nincsen botmixer, akkor körülbelül addig kell főzni a lekvárt, ameddig a hab eltűnik a tetejéről, addigra szétmállik a gyümölcs a főzéstől is. Édesítsük szteviával, xilittel és adjuk hozzá a citromsavat. Az édesítés megint ízlés kérdése, én nem szoktam túl édesre főzni, kóstoljuk meg, de minden kóstolásnál csakis tiszta kanállal nyúljunk bele a lekvárba! Igaz, így több lesz a mosatlan. :)

 

Az agar-agart mérjük ki, majd engedjük fel hideg vízzel, és keverjük el csomómentesre. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy laza joghurt sűrűséget kapjunk. Nálam a 18,5 grammhoz kb. 1,5 dl víz volt szükséges. Hagyjuk állni kb. 2-3 percig, ezután adjuk a lekvárhoz, és állandó keverés mellett főzzük együtt szintén 2-3 percen át. Ezután készen is vagyunk, elzárhatjuk a lángot.

 

A kész lekvárt merjük bele az előkészített üvegekbe. Jó alaposan töltsünk fel minden üveget, szinte peremig. Szorosan tekerjük rá a kupakot, és fordítsuk őket fejre, kb. 10 perce. Ettől beindul a vákuumhatás, és a kupak jó alaposan rá fog szorulni az üvegre.

 

A fejre fordított pihentetés után tegyük száraz dunsztba az üveget, pl. ágyneműtartóba vastag takarók közé, és hagyjuk ott kihűlni, ehhez kb. 24 óra szükséges. Amikor ezzel megvagyunk, akkor mehetnek a hűvös spejzbe.

 

Megjegyzés: Az epret egészben is fel lehet tenni főni, illetve kisebb darabokra is lehet vágni. Én mindkettőt szoktam, egy adagot egészben tettem fel főni, egyet pedig felvágva. Botmixerrel mindenképpen fel szoktam kicsit aprítani. Ha szeleteljük az epret, akkor a mixelés után kicsi darabok maradnak majd a lekvárban, szerintem nagyon finom, ha a lekvárban kicsi gyümölcsdarabok vannak.

 

Ettől az agar-agar mennyiségtől (4,1 gr/kg) egy lágyabb lekvárt fogunk kapni. Egy jó módszer, ha szeretnénk kipróbálni mennyi sűrítőanyag lenne a nekünk megfelelő, ha kiszedünk egy keveset az elkészült lekvárból egy kis tálba, majd betesszük a hűtőbe lehűlni, ameddig kb. szobahőmérsékletű nem lesz. Ha szükséges, akkor adjunk még hozzá agar-agart, forraljuk fel újra a lekvárt, és utána töltsük be az üvegekbe.

Üvegek előkészítése:

 

Forraljunk vizet, majd az elmosott, tiszta, ragasztó-, és papírmentes üvegeket és a fedőket is főzzük ki egy megfelelő méretű nagy edényben. 10 perc főzés kell nekik körülbelül. Ezután tegyük őket száradni egy tiszta vasalt konyharuhára.  

 

 

 

2013.06.18.

Szilvalekvár

 

Hozzávalók:

 

szilva (tetszőleges mennyiség)

agar-agar (1,6-3,3 gramm/kiló)

sztevia (2,5 kilóhoz kb. 0,5 mk)

xilit vagy eritrit (2 ek/kiló)

citromsav (1 mk/kiló)

 

A szilvát kimagozzuk, a rossz részeket kivágjuk. Csak teljesen egészséges gyümölcsöt használjunk fel. Felezve is hagyhatjuk a magozás után a szilvát, vagy akár negyedelhetjük is. Ha még felvágjuk, akkor azzal egy kicsit le lehet csökkenteni a főzési időt, illetve a kész lekvárban is kisebb gyümölcs darabkák fognak maradni. A szilvalekvárt egy kicsit több ideig kell főzni, mint az epret. A pontos időt nem mértem, de olyan 1-2,5 óra közötti idő kell neki. Ez nagyban függ attól, hogy mennyire akarjuk magával a főzéssel besűríteni a lekvárt, illetve, hogy mennyire szeretnénk darabosan hagyni.  Adjuk főzés közben hozzá a citromsavat, xilitet, valamint ha szükséges, akkor ízesítsük pluszban szteviával. Nem is biztos, hogy kell szteviát hozzáadni, előfordulhat, hogy maga a gyümölcs annyira édes, hogy további édesítésre nem is lesz szükség. 

 

Ha úgy látjuk, hogy a lekvár készen van, akkor adjuk hozzá az agar-agart, úgy ahogyan az eperlekvárnál van leírva, majd töltsük üvegekbe. A többi tennivaló szintén megegyezik az eperlekvárnál leírtakkal. 

 

Megjegyzés: 4,7 kiló gyümölcsből nekem 13 kisebb lekváros üveg lett tele.

 

Szilvalekvárnál agar-agarból jóval kevesebb mennyiség kell, mint az epernél. Tudom, hogy ez a megadott mennyiség nem egy pontosan megadott súly, de nagyban függ magától a gyümölcstől, és felfőzött lekvártól az, hogy végül is mennyi sűrítésre lesz szükségünk. A legjobb megoldás ebben az esetben az, amit az eperlekvárnál is leírtam: kivenni egy keveset a még forró, de teljesen elkészült lekvárból, és betenni a mélyhűtőbe pár perce, addig ameddig kihűl. Akkor fogjuk látni, hogy mennyire lett sűrű. Ha nem megfelelő, akkor hozzá lehet adagolni még egy kis agar-agart, pontosan ugyanúgy eljárva, mint először. 

 

Azért is nem tudok pontos agar-agar mennyiséget megadni, mert idén furcsa módon pont a fele mennyiség kellett, mint tavaly. Ráadásul azt gondolom, hogy ez ízlés kérdése is, hogy egy lekvár mennyire legyen sűrű. 

 

Ami viszont jó hír, hogy ez egy bevált recept. Tavaly készítettem szilvalekvárt először, és tökéletesen elállt, egyetlen üveggel sem romlott meg, az utolsót nyár elején bontottuk fel. Sőt, ami egyenesen meglepett, de a hűtőben is szépen elállt a felbontott üveg. Persze mivel semmiféle tartósítás nincsen benne, ezért nem árt gyorsan elfogyasztani. Bár amennyire finom, ez gondolom nem túl nagy fog gondot okozni. :-)

 

A dátumok ne tévesszenek meg senkit sem. Igaz, hogy a fotón tavalyi dátum van, de addig nem mertem kitenni a receptet, ameddig nem teszteltem le teljesen, hogy valóban jó-e. És mivel a lekvár a tél folyamán sem ment tönkre, tökéletes maradt, ezért került ki idén a recept az oldalra.

 

 

 

2013.09.26.

 

Receptajánló:

 

Előző oldal: Gyümölcs saláta

Következő oldal: Házi mazsolás csokoládé

GE Web

Partner oldal:

 

Glutenallergia.hu

Druckversion Druckversion | Sitemap Diese Seite weiterempfehlen Diese Seite weiterempfehlen

 

© Gluténmentesen, egészségesen