Gluténmentesen Egészségesen
              Gluténmentesen             Egészségesen

Szilvalekvár

Üvegek előkészítése:

 

Forraljunk vizet, majd az elmosott, tiszta, ragasztó-, és papírmentes üvegeket és a fedőket is főzzük ki egy megfelelő méretű nagy edényben. 10 perc főzés kell nekik körülbelül. Ezután tegyük őket száradni egy tiszta vasalt konyharuhára.  

 

Hozzávalók:

 

  • szilva (tetszőleges mennyiség)
  • agar-agar (1,6-3,3 gramm/kiló)
  • sztevia (2,5 kilóhoz kb. 0,5 mk)
  • xilit vagy eritrit (2 ek/kiló)
  • citromsav (1 mk/kiló)

 

A szilvát kimagozzuk, a rossz részeket kivágjuk. Csak teljesen egészséges gyümölcsöt használjunk fel, romlott részek ne kerüljenek bele. Felezve is hagyhatjuk a magozás után a szilvát, vagy akár negyedelhetjük is. Egy fém botmixerrel kicsit dolgozzuk át a főzés legelején, ameddig nem érünk el egy olyan állagot, ami nekünk kedves. Ki darabosabban, kis simábban szereti, ez ízlés kérdése csupán.  Körülbelül addig kell főzni a lekvárt, ameddig a hab eltűnik a tetejéről.

 

A szilvalekvárt egy kicsit több ideig kell főzni, mint az epret. A pontos időt nem mértem, de olyan 1-2,5 óra közötti idő kell neki. Ez nagyban függ attól, hogy mennyire akarjuk magával a főzéssel besűríteni a lekvárt, illetve, hogy mennyire szeretnénk darabosan hagyni.  Adjuk főzés közben hozzá a citromsavat, xilitet, valamint ha szükséges, akkor ízesítsük pluszban szteviával. Az édesítés megint ízlés kérdése, én nem szoktam túl édesre főzni, kóstoljuk meg, de minden kóstolásnál csakis tiszta kanállal nyúljunk bele a lekvárba! Igaz, így több lesz a mosatlan. :) Előfordulhat, hogy maga a gyümölcs önmagában  annyira édes, hogy további édesítésre nem is lesz szükség. 

 

Ha úgy látjuk, hogy a lekvár készen van, akkor adjuk hozzá az agar-agart. Az agar-agart mérjük ki, majd engedjük fel hideg vízzel, és keverjük el csomómentesre. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy laza joghurt sűrűséget kapjunk. Nálam a 18,5 grammhoz kb. 1,5 dl víz volt szükséges. Hagyjuk állni kb. 2-3 percig, ezután adjuk a lekvárhoz, és állandó keverés mellett főzzük együtt szintén 2-3 percen át. Ezután készen is vagyunk, elzárhatjuk a lángot.

 

A kész lekvárt merjük bele az előkészített üvegekbe. Jó alaposan töltsünk fel minden üveget, szinte peremig. Szorosan tekerjük rá a kupakot, és fordítsuk őket fejre, kb. 10 perce. Ettől beindul a vákuumhatás, és a kupak jó alaposan rá fog szorulni az üvegre.

 

A fejre fordított pihentetés után tegyük száraz dunsztba az üveget, pl. ágyneműtartóba vastag takarók közé, és hagyjuk ott kihűlni, ehhez kb. 24 óra szükséges. Amikor ezzel megvagyunk, akkor mehetnek a hűvös spejzbe.

 
Szilvalekvár Szilvalekvár

 

2013.09.26.

Megjegyzés: Szilvalekvárnál agar-agarból jóval kevesebb mennyiség kell, mint az epernél. Tudom, hogy ez a megadott mennyiség nem egy pontosan megadott súly, de nagyban függ magától a gyümölcstől, és felfőzött lekvártól az, hogy végül is mennyi sűrítésre lesz szükségünk. A legjobb megoldás ebben az esetben az, amit az eperlekvárnál is leírtam: kivenni egy keveset a még forró, de teljesen elkészült lekvárból, és betenni a mélyhűtőbe pár perce, addig ameddig szobahőmérsékletűre hűl. Akkor fogjuk látni, hogy mennyire lett sűrű. Ha nem megfelelő, akkor hozzá lehet adagolni még egy kis agar-agart, pontosan ugyanúgy eljárva, mint először. 

 

Azért is nem tudok pontos agar-agar mennyiséget megadni, mert idén furcsa módon pont a fele mennyiség kellett, mint tavaly. Ráadásul azt gondolom, hogy ez ízlés kérdése is, hogy egy lekvár mennyire legyen sűrű. 

 

Ami viszont jó hír, hogy ez egy bevált recept. Tavaly készítettem szilvalekvárt először, és tökéletesen elállt, egyetlen üveggel sem romlott meg, az utolsót nyár elején bontottuk fel. Sőt, ami egyenesen meglepett, de a hűtőben is szépen elállt a felbontott üveg. Persze mivel semmiféle tartósítás nincsen benne, ezért nem árt gyorsan elfogyasztani. Bár amennyire finom, ez gondolom nem túl nagy fog gondot okozni. :-)

 

A dátumok ne tévesszenek meg senkit sem. Igaz, hogy a fotón régebbi dátum van, de addig nem mertem kitenni a receptet, ameddig nem teszteltem le teljesen, hogy valóban jó-e. És mivel a lekvár a tél folyamán sem ment tönkre, tökéletes maradt, ezért került ki a recept később az oldalra.

Miért nem pektinnel készülnek a lekvárok?

 

Ennek két nagyon egyszerű oka van. Ahhoz hogy a pektin megkössön, vagy cukorra, vagy kálcium-citrátra van szükség. Az alacsonyan észterezett pektin kálcium-citráttal köt meg, a magasan észterezett pektin pedig cukorral lép reakcióba. Cukrot értelemszerűen nem szerettem volna felhasználni. A cukrot lehet pótolni xilittel, vagy eritrittel, de mindkettő iszonyúan drága. Ha az édesítést szteviával oldom meg, akkor sokkal kevesebből is kihozható a művelet. Kálciumot pedig szintén nem szerettem volna felhasználni. Így kénytelen voltam másik zselésítő anyagot keresni, így került képbe az agar-agar.

 

Receptajánló:

 

 

 

Gluténmentesen, egészségesen!

Gluténmentes, cukormentes, paleo receptek.

Üdvözöllek az oldalon!

 

Amennyiben először vagy itt, ezt érdemes elolvasni: Néhány alapgondolat, mértékegységek